sobota 1. června 2013

Klon quadcopteru TBS Discovery

Populární copter pro FPV je ve světě TBS Discovery. V tomto článku bych chtěl ukázat stavbu modelu, který lze označit za určitý klon TBS. Je to kombinace více dílů, výsledkem je podle mě zajímavý copter za velmi slušnou cenu...


Základním kamenem jsou díly "trupu". Originál je založen na výrobě z cuprextitu, kde jsou součástí spoje elektroinstalace. Vtipné řešení, ale jednak to něco stojí a za druhé není zcela zanedbatelná ani hmotnost. Já jsem využil toho, že v ČR to kdosi překreslil do CAD pro potřeby řezání laserem a dokumentaci přenechal člověku, který se právě laserovým řezáním zabývá. Takže to můžete objednat na tomto odkazu, nenechte se zmást označením "rám pro tricopter", je to navrženo univerzálne pro tri i quad. Obdržíte výřezy viz foto.
Při stavbě nejprve osadíme sloupky, délka musí odpovídat tloušťce ramen. Já použil klasické polyamidové z Hobbykingu, samozřejmě ideální by bylo vytočit to z duralu, ale není to nutné.
Poté se osadí rozvodná deska pro silovou elektroniku. Použita deska z HK, upozorňuji ale na tento thread, kde jsou k ní jisté výhrady. Při případné dalším kusu bych asi použil spíš tuto a kabely letoval na pevno.

Pak již lze osadit ramena, nejprve přišroubujeme k vrchní desce. Ramena jsou klasická SM450 z RC Timer
Jelikož je copter určen pro FPV a uvažuji napájení z čtyřčlánku, přidal jsem i stabilizátor 12V pro napájení kamery. Je to klasický obvod 78S12 doplněný o blokovací kondenzátory 100nF.

Nyní se osadí "spodní plato" - řídící deska je ArduPilot 2.5 z RC Timeru. Dále je na tomto platu přijímač, v mém případě 7ch Orange pro Spektrum, doplněný o satelitní RX.

Pak už lze desky spojit. GPS je na horním platu.
Osadíme kameru FPV, použita CCD od Sony z HK. FPV vysílač a telemetrický vysílač   jsou na horním platu.
  To je asi tak vše :-) Pro pořádek doplňuji, že motory jsou Turnigy 2217 s kV860, regulátory Turnigy Multistar 30A (stačily by 20A). Diskuse o TBS Discovery je zde.
V konstrukci určitě nastanou změny, například asi vyhodím telemetrii a nahradím ji za OSD, ale o tom až někdy později.

2 komentáře:

TomasHr řekl(a)...

Ne, nepůjde. Sedí na to ramena obvykle značená SM450 či RM450, někdy taky DJI 450.
SK450 je dost odlišně řešeno.

Anonymní řekl(a)...

Díky za rychlou odpověď ;). Ještě se zeptám, jaký máš názor na rám SK 450 s kombinací Dead cat:

http://hobbyking.com/hobbyking/store/__25884__Dead_Cat_Conversion_Kit_for_SK450_Quadcopter_Frame.html


Díky, Radek