pondělí 1. dubna 2013

Focení z modelu letadla 4 - EPP-FPV v rutinním provozu

Po delší sérii testů se dá mluvit o tom, že focení s EPP-FPV přechází do režimu "rutiny". Díky tomu jsem mohl vzít model i na chatu k Třeboni a pořídit i první snímky z oblasti, kvůli které jsem se vlastně do celého projektu pustil, tedy jihočeské krajiny. V tomto článku bych chtěl stručně shrnout, jak aktuálně vypadá osazení modelu...

Vlastní model je stále stejný, změn je minimum. Hlavní úpravou je posílení pohonu, aktuálně používám motor LiPolice (čínský prodávaný rakouským Schweighoferem) ve velikosti AXI2814 s kV1150. Pohonný akumulátor je nyní čtyřčlánek v kapacitě 3300-4500mAh, s vrtulí Graupner 10x5 poskytuje něco přes 750W příkonu. To není právě málo, rezerva výkonu je veliká a po startu je model schopen letět prakticky svisle vzhůru. Větroňáři na soutěži v Poříčí při shlédnutí tohoto modelu trefně konstatovali, že jde o absolutní vítězství výkonu motoru nad aerodynamikou :-)
V praxi to ale není až tak samoúčelné, tato rezerva mi umožňuje v případě nutnosti startovat i po větru případně se rychle vyhnout překážce, což se při focení na menší ploše může hodit. Na vlastní let běžně stačí třetina plynu, odběr tedy není mimo maximum nijak dramatický.
Fotopřístroj je "zrcadlovka bez zrcadla" Sony NEX-3, objektiv je malý širokoúhlý 16mm f2.8, to odpovídá 24mm na kinofilmu. Spoušť se musí mačkat servem, tento NEX bohužel kabelovou spoušť neumí. Nad fotopřístrojem je posazena videokamera ze sady FatShark Predator, která pomocí vysílače na 5,8GHz přenáší na zem obraz. Použita je jako hledáček, s letem "bez vidu" u tohoto modelu nepočítám.
Letové vlastnosti jsou velmi slušné, nemám problém. Pro přistání mohu využít křidélka i jako klapky, ale v podstatě to příliš nepotřebuji, přistanu si kam potřebuji. Upozorňuji nicméně méně zkušené zájemce, že v tomto nejsem zcela objektivní, pro mě jako aktivního soutěžícího v elektrovětroních je prostě přistání na určené místo absolutní samozřejmost, což se při focení hodí, začátečník by měl raději začínat na větší ploše, model se zátěží fotopřístroje zas tak pomalý není!
Výsledky z hlediska kvality fotografií jsou velmi slušné, není moc co vytknout.
 Připojuji dvě ukázky, více snímků jsem vypublikoval do galérie http://www.fotozona.cz/f1001569736.

Do budoucna budou stačit pouze drobné změny. V první řadě jsem musel vyměnit regulátor, původně použitý EMAX 50A nestačil, bylo nutno osadit silnější 60A. Tato úprava už je provedena, zatím není ověřena v letu, ale nečekám problémy. Dále budu lehce laborovat s vrtulemi, možná bude APC 9x6 vhodnější než dosud používaná Graupner 10x5 - uvidím.
Jinak je model ale v pořádku, napadají mě sice i některé vylepšení vlastního modelu, pro ně by ale bylo praktičtější koupit nový exemplář a udělat je hned při stavbě. To ale není kritické, vyšší prioritu má pro mne vylepšení "pozemní stanice" ve smyslu držáku pro displej atd.

Žádné komentáře: