neděle 27. ledna 2013

Focení z modelu letadla 1. - model EPP-FPV

Jako určité novoroční předsevzetí jsem se rozhodl konečně napravit starý rest, kterým je focení z modelu letadla. Je to docela s podivem - focení jsem se v minulosti věnoval prakticky profesionálně a i po jistém omezení této záliby si mohu dovolit říct, že si držím slušnou úroveň. V modelařině pak létám soutěžně i na mezinárodních akcích - kupodivu jsem se ale nikdy nepřiměl k tomu, abych tyto záliby spojil a realizoval na slušnější úrovni také focení z modelu. Proto jsem si řekl, že to musím změnit a zahájil jsem aktivity k tomu, abych měl pro letošní sezónu model, schopný bezproblémově nosit přístroj třídy Sony NEXu. Ubírám se více směry, v prvním článku představím "čínský zázrak" HK EPP-FPV.
Model jsem nalezl na Hobbykingu - viz tento odkaz. Jde o "obludu" s rozpětím 1800mm určenou vysloveně pro létání v režimu FPV, charakter pak dává předpoklad k využitelnosti i pro létání s větším fotopřístrojem. Model jsem objednal v holandském skladu, k mému šoku mi dorazil za pouhé dva dny! Cena něco málo pod dva tisíce, při nákupu z NL přirozeně odpadají jakékoli zmatky s clem a DPH. Obsah krabice je na následujících snímcích.
K provedení není co dodat, model je z EPP řezaného drátem (nejde tedy o výlisek do formy), díly z EPP i uhlíková trubka trupu jsou kvalitou v pořádku (na Čínu vyloženě nadprůměr). Křídlo je vyztuženo uhlíkovými čtvercovými profily s kulatou dírou uvnitř (už jsem viděl i u  Pecky) do nich se zasouvají dvě spojky z uhlíkové tyčky 5 mm. Podle mě celkem OK. Překvapil mě návod, to obvykle v HK flákají, tady je ale velmi hezký barevný fotonávod na křídovém papíru.
Ke stavbě není co dodat, model jsem osadil čtyřmi servy HXT900, RX je Futaba R617FS. Motor je "co dům dal" - nějaká čína ve velikosti AXI 2814 kV1400 s vrtulí 10x5, regulátor E-SKY 50A (kdysi koupeno u Pecky). Pohonný akumulátor je starý 3s4600mAh, jde o akumulátor původně do F5F, na což už dnes opravdu nemá, ale pro menší proudy stačí.Výsledkem je model viz fotografie.


Na modelu je docela zajímavá poloha těžiště - i s velkým akumulátorem 4600mAh jsem musel přidat skoro 100g olova, aby těžiště vyšlo (mimochodem v návodu je nesmyslně moc vepředu doporučuji jít aspoň o centimetr dozadu, i tak je ale nutné dovážení). Mám sice jisté pochybnosti o tom, zda jde o záměr, mě to ale docela potěšilo, protože po budoucím osazení foťákem o hmotnosti minimálně 300g to krásně vyjde. Vtipně je řešená "kabina", která je přidělaná magnety a je dělená, po odejmutí vrchní části je ideální pro montáž nějaké FPV kamerky atd. Pro NEX se bude muset úchyt předělat výrazně, to ale nic nemění na tom, že jde o dobrý nápad.
K létání není moc co dodat - model létá jak má, v podstatě jsem vůbec nezalétával, vše šlo napoprvé. Model se jeví stabilně, což je pro focení nezbytné. Takže se koupě jeví jako úspěšná a mám příští víkend co dělat při vymýšlení držáku fotopřístroje :-)

Žádné komentáře: