neděle 8. června 2008

RCEJ v Plzni, 7.6.2008

V sobotu jsem vyrazil na svou druhou letošní soutěž RCEJ (vlastně třetí, ale ta předchozí byla pro počasí zrušena). Létalo se kus od Plzně na docela hezké, ale poněkud zrádné ploše. Soutěž byla z mého pohledu dost divoká. Létal jsem s novou modifikací Q10. Výkonnost tento model plně potvrdil a posléze mi přinesl vítězství. Ovšem to jsem vybojoval již v prvních třech kolech, ve čtvrtém kole jsem chtěl úspěch potvrdit, ale bohužel jsem poněkud přehnal vytrácení výšky a model jsem rozložil ve vzduchu :-( Chyba není v konstrukci, jde o dva kixy na mé straně. První je konstrukční - nějak jsem opomněl vyztužení upevňovacího kolíku (loňský exemplář to měl dobře), kromě toho jsem ale trochu přehnal vybírání, což bylo přitom zcela zbytečné, nic mě nehonilo...
Modelu se kupodivu nestalo skoro nic, křídlo se utrhlo zcela čistě a už je vše opraveno (a vyztuženo), ovšem škody na vybavení jsou značné. Totálně v pytli jsou LiPOL, kužel, motor a jedno servo, poškozena je převodovka a také přijímač. No stane se, ale příjemné to nebylo, vítězství je aspoň částečnou náplastí.
Co se týče techniky u ostatních soutěžících, tak se zas tak moc novinek neobjevilo. Létá dost Siest v různých úpravách, hlavně v rukou L. Novotného je to silná zbraň. Jinak jsou ale prakticky všechny modely klasické koncepce s rozpětím tak nejvýš 2,1m, extrémy prakticky vymizely. Lepší se ale optimalizace pohonných jednotek a přirozeně se lepší i vylétanost pilotů. Každopádně to v této kategorii bude ještě zajímavé. A vzkaz soupeřům - s umístěním na letošních soutěžích jsem spokojen a nehodlám na něm pokud možno nic měnit :-))))

Žádné komentáře: