úterý 12. února 2008

Kenwood TH-F7E

Po delší době jsem zase investoval do radioamatérské výbavy - pořídil jsem si ruční stanici Kenwood TH-F7E. Důvody k této volbě? Je dobře začít od konkrétní specifikace požadavků (platí vždy), rozdělit požadavky na ty opravdu kritické a ty pouze doplňkové.
V mém případě to bylo docela zajímavé - primárním požadavkem kupodivu nebylo nic z vysílání, nýbrž potřeba ruční stanice pro poslech leteckého pásma, což mi chybělo při focení leteckých dnů, tuto funkcionalitu jsem na žádné své stanici neměl splněnou. Nicméně o koupi nějakého jednoúčelového scanneru jsem neuvažoval, přeci jen tu byly i doplňkové požadavky. Každopádně jsem chtěl i možnost kontroly modelářských frekvencí a neuškodily ani jiné VKV služby, takže z toho vyšel jasný požadavek přehledového přijímače s dnes standardním rozsahem 0,1-1300MHz. To by celkem splňovalo nějaké Alinco, třeba DJ-X7. Na druhé straně ale cena skoro 4500 korun už se docela blíží tomu, za co lze pořídit stanici schopnou i vysílání v pásmu 144 a 434MHz (případně i PMR), což přirozeně jako koncesovaný radioamatér mohu využít. Tady by se cena posunula někam mezi 5-6 tisíc, našly by se i vynikající přístroje jako třeba Yaesu FT-60 nebo malé Alinco C7E, jsem si dost jistý, že bych byl s oběma spokojen (s každým z trochu jiného důvodu, nejde o přímé konkurenty).
Proč jsem si tedy nakonec připlatil další skoro 3 tisíce na Kenwood TH-F7? Popravdě nakonec asi rozhodl hlavně nejlepší (nebo prozatím řekněme nejvíc vybavený) přehledový přijímač. F7E umí stejně jako řada ostatních přijímat v rozsahu 100kHz-1300MHz, co ale už není tak obvyklé je to, že až do 470MHz je k dispozici i SSB provoz. Toto je výsadou čistokrevných ručních scannerů, které jsou cenově na podobné úrovni, takže by se dalo říci, že je dvoupásmový FM vysílač vlastně zadarmo :-)
Jaké jsou první dojmy? Dá se říct, že si nestěžuji... Přijímač mě popravdě docela překvapil, na VHF a UHF jede podle očekávání, ale na nižších pásmech jsem vlastně nic nečekal, ale třeba na středních vlnách se toto mrně chová téměř rovnocenně s mým starším klasickým komunikačním přijímačem Philips D2935. Špatné není ani chování na KV v SSB provozu - v jistém smyslu jsem byl až zaskočen, že na okenní anténu Scanmaster Nevada byl třeba příjem PSK provozu na 14MHz o něco lepší než na klasickém transceiveru FT-817. Je možné (ne-li pravděpodobné), že s velkou anténou se F7E zahltí zatímco FT817 ji využije, to ale nic nemění na tom, že to co jsem od přijímače očekával je splněno a místy i překročeno.
Co se vysílání týče, tak není co dodat, tam vše jede přesně podle dokumentace, není co vytknout :-)
Přijímač budu dále testovat, ale zatím to vypadá docela dobře.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, mě docela zklamal příjem na 446 Mhz, tedy na PMR pásmu ho mám fakt docela tupej. Na TX to jede v pohodě..

Tomáš OK1JTO

Anonymní řekl(a)...

ahojs Tome
Zvažuji nákup F7Ečka
Prosím mohl by jsi aktualizovat tvuj příspěvek.
O nové poznatky a dojmy ???
Moc dík

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,chtěl bych se zeptat,jestli jsou k dispozici nějaké manuály k nastavení a ovládání KENWOOD TH-F7. Mam ji už cca 3 roky a do dnes s ní neumím moc zacházet a v okolí není nikdo,kdo by poradil.
Dík za případné rady,odkazy. Roman