sobota 2. září 2017

Turnigy Evolution

Mezi začínajícími modeláři si postupem času získaly zaslouženou popularitu RC soupravy založené na systému Flysky, zejména dnes již klasická souprava Flysky FS-i6. Jedná se o pěkný příklad levného výrobku v dobrém smyslu slova,  tedy skutečně jednoduché promyšlené řešení, které si na nic nehraje. Systém přenosu AFDHS a později AFDHS 2A se stal určitým standardem, používaným i různých bind-n-fly copterech či řídících jednotkách s integrovaným přijímačem, souprava FS-i6 se postupně dodává i pod řadou dalších značek (např. Turnigy či iRange), popularitu dále zvedl vznik "hacku" firmwaru rozšiřujícím funkce. Ovšem i přes tuto popularitu přinesl konec roku 2016 značné překvapení v podobě vzniku Turnigy Evolution, totiž specializované RC soupravy pro coptery ve velmi atypickém provedení. V tomto článku bych se na ni rád podíval podrobněji...

O co vlastně jde?
Myšlenka je prostá - pro různé copterky se v setech užívají kompaktní vysílače ve stylu gamepadu. Toto řešení uživatelům v podstatě vyhovuje, mládež je na to zvyklá z různých počítačových her, malé rozměry a odolnost vyhovují vlastně všem (copter i vysílač jde "pohodit" do batohu). Tak proč nezkusit vyrobit vysílač podobné koncepce, ale v tomto případě už s plnohodnotným vf dílem a tedy dosahem, plnohodnotnými palcovými ovladači, slušnými možnostmi nastavení atd.? Přesně takto zjevně uvažovali vývojaři Turnigy (tedy Hextronic, TGY je jen obchodní značka) a výsledkem je Evolution.

První dojmy
Po objednání obdržíme celkem pěkně provedenou krabici ve které se skrývá vysílač a jeden přijímač IA6C (speciál pro coptery s výstupem pouze PPM a IBUS).
Na vysílači po rozbalení krabice jako první upoutá plastový kryt knyplů a displeje - to je velmi vtipná vychytávka, umožňující vysílač "pohodit" do tašky či batohu bez rizika poškození či náhodného zapnutí.
Po jeho sejmutí se objeví velký display a ovládací prvky. Displej je opravdu pěkný a přehledný, funguje navíc jako dotykový, veškerá nastavení se řeší právě dotykově. Toto řešení bylo již ověřeno v trochu kontroverzním vysílači Flysky FS-I6S, který lze považovat za určitý mezikrok mezi "kultovním" FS-I6 a Evolution, tím se ale nyní nebudu zabývat.
Ovládací knyply jsou klasické křížové ovladače, kvalitu bych označil jako "běžnou" -  samozřejmě lze těžko srovnávat se špičkovými ovladači k kuličkovými ložisky či dokonce bezkontaktními Hall snímači, ale na druhé straně nejde ani o žádnou hračku, za danou cenu zcela přijatelné. Chybí trimy, ale to nelze brát jako chybu, pro coptery jsou vesměs zbytečné a s použitím Evolution pro letadla se nepočítá (ani na to není k dispozici programové vybavení).
K dispozici jsou dále dva třípolohové a jeden dvoupolohový přepínač a jeden proporcionální otočný ovladač - pro coptery je počet ovládacích prvků plně vyhovující.
Ergonomie držení je sice nezvyklá, ale určitě ne špatná. Pokud používáte klasické řízení palci, budete asi spokojeni, vysílač padne do ruky docela dobře, třípolohové spínače vzadu pod displejem se hmatají téměř dokonale.
Po zapnutí se navíc projeví další "cool vychytávka" - knyply jsou barevně podsvícené a barva se u plynu dokonce mění s výchylkou. Je to sice k ničemu, ale celkem pěkné a podtrhuje to zacílení vysílače.
Za mne je design docela vydařený jak v bílé (na fotkách), tak i v černé variantě.

Další funkce
Na boční straně displeje nalezneme konektor USB micro, který má dvě funkce. V první řadě slouží k nabíjení, Evolution má v sobě LiION články a pracuje s napětím 3,7V, je tedy možné nabíjení jakýmkoli 5V USB zdrojem. Tohle je jednoznačný klad pro všechny, v cílové skupině "mládeže" pak ještě výraznější.
Po připojení k počítači se objeví druhá funkce micro USB - vysílač se ve Windows i na Macu objeví jako vstupní zařízení (joystick) a lze ho tedy použít jako ovladač k simulátoru (nejen modelářskému, lze si zcela reálně představit i použití s hrami, ale primárním cílem je samozřejmě výcvik s RC simulátory).
V neposlední řadě pak lze přes tento konektor upgradovat firmware, ověřeno, v březnu 2017 se objevila poměrně významná a užitečná aktualizace.
V rámci článku nebudu trávit čas popisem možností nastavení v menu, popravdě řečeno u copterů to stejně není až tak podstatné, protože lze téměř vše nastavit v řídící jednotce.
Stručně lze ale konstatovat, že k dispozici je vše potřebné - 5 pamětí pro modely, revers a koncové body kanálů, libovolné přiřazení přepínačů ke kanálům, troje stopky včetně možnosti ovládání pákou plynu (po upgradu firmware). Z mého pohledu není co řešit, pro coptery víc potřeba není a pro letadla není Evolution určeno.

Co je uvnitř
Vysílač jsem měl rozdělaný (v době nákupu nebyl dostupný v mode1, proto jsem musel prohodit ovladače), při té příležitosti jsem tedy nafotil i vnitřní provedení.
Na prvním snímku je spodní část vysílače - ovladače a napájení. Jak je patrné, o napájení se starají dva paralelně spojené LiION články v "nožičkách", ovladače nepotřebují komentář.


Elektronika (digitální i vf část) je kompletně umístěna na jediném PCB pod displejem. Provedení je podle mého názoru čisté a rozumně navržené, opět nevyžaduje větší komentář.


Zajímavé je ale řešení antén, viz následující snímky. Antény jsou dvě, v horních rozích vedle displeje.  Použity jsou dipóly na ohebném PCB, na levém snímku je to patrné. Podle mého názoru to není špatné řešení, v místě antén nikdo ruku mít nebude, vyzařování tedy nebude až tak špatné. Pozitivní je také to, že jsou antény připojeny klasickými MMCX konektory, viz pravý snímek, což v případě potřeby umožní celkem triviálním způsobem jednu anténu nahradit větší externí. V praxi jsem ale zatím tuto potřebu necítil.


Celkové hodnocení
Za mne pozitivní, jde o vtipné a originální řešení vysílače specializovaného na coptery (převážně ve stylu Race, ale i jiné), které může oslovit nemalý okruh zájemců. Vlastně mě nenapadá nic, co bych v dané cenové relaci vytkl, jsem spokojen.
Možná trochu zmatené popisy fungování přijímačů, jejich bindingu, atd, ale to je na samostatný článek. Předesílám, že problém je opravdu spíše v nepřehlednosti a dokumentaci, po pochopení vše funguje dobře.





1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Mne sa nepodarilo spojazdnit dodavane rx TGY iA6C aj ked sa podarilo bind.Led svietila stale evo ukazoval stav baterie RX dron stale pipal a nepodarilo sa vzlietnut.Takze som skusil RX co bolo k dronu a to fungovalo na prvy pokus.
Mam JJRC Jpro p175 original DO bolo strasne hlavne jemnost paciek.
Proste s 4S baterkou sa nedalo lietat.Ma to stary board betaflight sa nedalo rozbehat.