úterý 24. května 2011

RCEK - jak ušetřit hmotnost na vybavení

Asi všichni soutěžící v RCEK se snaží šetřit hmotností, značnou roli hraje vybavení. Měl jsem o tom přirozeně jistou obecnou představu - že je dobře mít rozumně dlouhé a tlusté kabely atd., ale nikdy jsem až to nezkoumal do detailu.
Nicméně teď při ladění Magicu mě to nějak popadlo a opravdu jsem začal vážit (na přesné váze s přesností na 0.01g) a popravdu jsem se nestačil divit.
Začalo to zkrácením kabelů mezi regulátorem a motorem, v podstatě zatím ani nešlo o hmotnost, ale jen o to, aby kabely nepřekážely. Ale ejhle - hodil jsem odstřižené zbytky na váhu a je to 2,2g - to už je měřitelné. Tak jsem to zkrátil i z druhé strany - na reglu je poměrně tlustý servokabel - dalších 1,3g dolů. To máme 3,5g úspory defakto bezpracně.
Tak dále - akumulátor. Rhino 1050mAh váží (už s mírně zkrácenými kabely) 68,3g. Ovšem kabely jsou "jak od svářečky", tak jsem baterie vyndal ze smršťovačky, přiletoval tenčí kabely a udělal další drobné úpravy - výsledek 62,7g, tedy cca 5,5g k dobru. Šlo by ještě více při zkrácení a odlehčení kabelu pro balancer, ale chtěl jsem ho delší pro případné nabíjení v trupu, případná úprava  by přidala další gram, možná i 1,5g  úspory.
Co dále? Krabička přijímače váží 2,9g, po náhradě za smršťovačku by to tak 2,5g dalo. Kolik je to dohromady?  Pěkných 11,5g (13g při důkladnější úpravě LiPOL) a skoro bez práce - to není marné, tohle pokryje třeba značnou část hmotnosti Unilogu, takže u Magicu půjde létat i s kompletním loggerem při zachování hmotnosti na minimu 500g. U Ambrosie to bude ještě přímočařejší, ta mi teď váží 536g, 13g úspory hmotnost posune na 523g, což už je k minimu blíže.
Další možnosti? Něco by se dalo ušetřit na kuželu (uhlíkový), ale tady není nabídka tak široká a navíc to už leze do peněz, nicméně minimálně 3g tu "najít" lze. Klasický kroucený servokabel do křídla váží cca 7g na metr - při použití tenkého plochého to je cca polovina, tedy u modelu se 4mi servy v křídle by to byly skoro 4g, je to ale malinko riziko z hlediska ztrát.  Na servech se tolik ušetřit nedá, příliš malé budou často "očesané". Pro "odvážné" by šlo omezit bužírky a chladič na regulátoru, ale osobně bych do tohohle nešel. To už spíše risknout teoreticky slabší regl - třeba TGY Plush18 je proti Plush30 o 6g lehčí a podle mých zkušeností v RCEK přežije, ale k tomuto jsem se zatím také neodhodlal.

Nicméně sečteno a podtrženo - vychází mi, že jsem schopen s minimem práce a nulovým rizikem schopen ušetřit 13g hmotnosti, při troše snahy a rizik pak lze dojít až někam k 26g. Zdánlivá maličkost, ale při cílové hmotnosti modelu 500g to je i více než 5%...

Žádné komentáře: