čtvrtek 7. srpna 2008

Ambrosia - ladění pokračuje

Pořád se mě na to někdo ptá, tak dám několik poznámek sem...
Jak jsem již uvedl, ze Slovenska jsem si přivezl kevlarový speciál na F5J400-RCEJ Ambrosia. Jde o štíhlý taktický model o rozpětí 2200mm s kompletní mechanizací, tedy 4 serva v křídle, SOP i VOP. S modelem mě ještě čeká jistě spousta práce, ale snad lze naznačit aspoň některé první postřehy. Začnu rovnou od hlavního problému. Ambrosie není těžká, vzletová hmotnost s LiPOL 1300mAh dělá asi 610g. Jenže nelze přehlédnout, že je to pořád o 140g víc, než má Q10 a při daném výkonu S400 se to prostě na výškách pozná. První lety byly vyloženě depresivní, jen kolem 200m za 60s, postupně jsem model trochu vyladil a nyní se dá říct, že celkem spolehlivě létám někam těsně nad 250 metrů, s čerstvým motorem a po dalším ladění se to asi bude blížit k 300m. Není to zlé, ale je fakt, že u Q10 je 300m standardní výška i s poněkud utahaným motorem, za ideálních podmínek spíš i nad 350m - prostě nějakých 50m Ambrosii asi bude chybět vždy. Netvrdím, že to musí vadit, ale prostě berte jako fakt, že u S400 je výška do značné míry úměrná hmotnosti modelu...
Na druhé straně vlastnosti v kluzu jsou docela příjemné. Model se dá dobře řídit i pouze směrovkou, při plném osazení to chce řídit opravdu oběma rukama - po nacvičení je to klad. Model se dobře rozjede na přeskoku a celkově asi Q10 v silnějším větru překoná, ve výhodě může být i v nějakých divokých termických podmínkách, kdy toho bude třeba více oblétat. Příjemné je i nesmírně účinné brždění na butterfly, Ambrosii dokážu zastavit na fleku, celkově přistání může být dobré nejen v RCEJ, ale i v RCEN. Pevnost je velmi dobrá, už jsem nechtěně ověřil, když mi při úniku z termiky upadlo servo křidélka a následné divoké obraty udělaly "géček" až dost - vydrželo.

Sečteno a podtrženo jde o velmi dobrý model, ale nejsem si na 100% jistý, že výrazně (pokud vůbec) překoná Q10 v klasických čtyřstovkách. Na druhé straně se ale nabízí širší využití třeba pro RCEN a pokud by v příštím roce došlo k povolení 2xLiPOL do kategorie RCE7, tak by stálo za úvahu i nasazení do této kategorie - stačil by motor tak 250-300W, což by při hmotnosti kolem 600g dalo poměr výkon/hmotnost velmi dobrý, pevnost draku by na to stačila. Takže uvidíme, každopádně použití pro Ambrosii najdu. Bude ale třeba více testů k rozhodnutí, na jakou kategorii ji nasadím prioritně.

Žádné komentáře: