neděle 27. března 2016

Diatone Blade 250

Po nějaké době poletování s coptery ve stylu “race 250” vzniklými pomocí 3D tisku jsem usoudil, že by nemuselo být od věci zkusit pro porovnání i copter “klasické” uhlíkové konstrukce. Proto jsem k jednomu nákupu na Hobbykingu přihodil i stavebnici Diatone Blade 250 v kombinaci uhlíkových dílů se sklolaminátovou rozvodnou deskou.
V následujícím textu se pokusím o zhodnocení této stavebnice a dále i o její srovnání s 3D print coptery, zejména s koncepčně podobným Peonem 230.



Model dorazil v celkem elegantní placaté krabičce, ve které se po otevření ukázala řádka zatavených sáčků s díly. Pečlivosti balení a provedení není co vytknout, je patrné, že Diatone patří k výrobcům, kteří se snaží o udržení jisté úrovně. Součástí dodávky jsou i průhledné vrtule Diatone. Po kontrole dílů (vše v pořádku) a prohlédnutí návodu mohla stavba začít.

Největším dílem je rozvodná deska (PDB) a rovnou napíšu, že to je také díl nejkontroverznější. Provedení je sice na pohled slušné, ale při důkladnější kontrole se objeví několik otázek. Asi jako první padne do oka osazení LED. Ve stavebnici obdržíme LED PCB hned ve čtyřech barvách, které mají připravená dvě místa k osazení na spodní straně PDB. Připájení na určené místo je sice snadné, ale už při osazení je celkem evidentní, že viditelnost za letu bude mizerná (což se později potvrdilo). Je velmi žádoucí LED doplnit o vlastní, při létání “na oči” je to dokonce absolutní nezbytnost, při FPV létání je to vhodné také (pro potřeby sledování pomocníkem). Druhým nedostatkem rozvodné desky je velmi spartánské osazení stabilizátoru, na desce je pouze 5V stabilizátor v podobě lineárního IO 78M05 (teroretické maximum 0,5A) v SMD provedení. Výrobce ignoroval i doporučení z datasheetu na přidání blokovacích kondenzátorů mezi piny, o filtračním elektrolytu na výstup si lze nechat jen zdát. Stabilizátor funguje, současné verze již příliš sklon ke kmitání nemají, nicméně ideální to není. Z hlediska výkonu je to plně dostačující k napájení běžné řídící desky a přijímače v případě pohonu s třemi články, u 4sLiPOL bych se už docela dost bál přehřívání. To se ostatně týká i samotné rozvodné desky - plocha měděné fólie přívodů k motorům bude dostatečná pro běžné osazení s motory 1806/kV2300 s 5 palců vrtulemi a 3s LiPOL, použití nějakého hardcore pohonu se čtyřčlánkem bych si ale hodně rozmýšlel.

Zbylé díly jsou naopak bez problémů a ke kvalitě nemám námitky. Na PDB přišroubujeme svislé sloupky (dodané jsou podařené) a postupně sestavíme celý rám, viz fotografie. 
Osazení nemá žádné záludnosti. Pro řídící desku jsou připravené otvory standardní rozteče, na které sedí jak CCD3 (na snímcích), tak i později použitá NAZE32. Připojení motorů je velmi příjemné, napájecí kabely lze díky PDB zkrátit na minimum, až k desce vedou jen signálové. Snadné je i osazení kamery a vysílače, k dosažení nutného sklonu kamery postačí distanční sloupky ve spojení s původně dodanou montážní destičkou.
Rám umožňuje i použití vrtulí 6 palců, ale osobně to příliš nedoporučuji, pro extrémní příkony skutečně není PDB optimální a navíc 6 palců vrtule již zasahují příliš těsně k rámu, což není pro účinnost optimální. Osobně jsem použil klasické osazení s motory RCTimer 1806/kV2300 s 5 palců vrtulemi Diatone, regulátory jsou Hobbywing 10A. Při snaze o vyšší výkon bych u vrtulí spíš použil pětipalcové třílisté než šestipalcové.




K létání není příliš co dodat, copter létá očekávaným způsobem a výsledky jsou dané řídící jednotkou, jejím nastavením a především schopnostmi pilota. U vlastního rámu nevidím nic, co by výkony nějak limitovalo. V porovnání s 3D print Peonem se vlastnosti příliš neliší. Uhlíkový Diatone je nepatrně tužší, ale s daným pohonem to není podstatné. Výhodou Peona je větší klid pilota, vědomí, že jakákoli rána znamená pro opravu jen chvíli tisku a pár korun za materiál je příjemné. Nejde ani tak o peníze, díly na Diatone jsou cenově v pohodě, na dodávku se ale musí nějaký čas čekat atd. Nicméně odolnost modelu je velmi slušná, ran už se mi s ním podařilo více a zatím jsem nic neulomil, na trávě asi není jeho poškození nic snadného. Při nárazu na něco tvrdého (asfalt) by to asi bylo horší. Jediné co se neosvědčilo je “podvozek”, postupně jsem jeho díly při nárazech poztrácel. Naštěstí asi nejsem sám a na thingiverse už je dostupný model alternativního provedení pro 3D tisk, která je připevněna lépe a problém řeší (takže i u copteru pořízeného jako alternativa 3D tisku již na 3D tisk došlo :-) ).

Celkové hodnocení je nicméně velmi pozitivní, za rozumné peníze jsem získal rám se slušnou tuhostí a velmi přehledným osazením, kterému pro sportovní létání s výše popsaným osazením není co vytknout. Drobné výhrady se točí kolem alternativy, kdy by někdo chtěl model osadit v “hardcore stylu”, pak bych spíše doporučil se podívat po stejném modelu ve fullcarbon provedení, který nemá integrované PDB a místo ní je další uhlíkové plato. To ještě zvedne tuhost a navíc si lze vybrat PDB vhodnější pro větší proudy a čtyřčlánkové napájení…

Na závěr ještě souhrn osvědčeného osazení (aktuální stav, pokud je na některé fotce vidět něco jiného, došlo skutečně ke změně):

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Muzu mit ditaz ohledne vymeny reglu - Pises ze chcesdat ZTW, co jsem tak koukal tak pomerne hodne lidi lita Afro. Proc ZTW a ne Afro ? Diky

TomasHr řekl(a)...

Doporučuji nebrat tak vážně, typů je spousta a leckdy se liší jen přelepkou. ZTW byly za dobrou cenu a fungují, tak se mi jich doma pár nahromadilo, ale za čas to může být jinak. Podstatné je, aby regl byl rychlý, uměl Oneshot125, měl rozumnou velikost atd. Pokud to plní, tak už na detailech tolik nezáleží - ne že by rozdíly nebyly, ale v reálu rozdíly mezi dobrým a špičkovým reglem pozná málokdo.
Já měním spíš proto, že ty Hobbywing už jsou starší a slabší, nicméně kdyby to byla 20A verze, tak asi nejprve i u nich zkusím flash firmwaru a možná by ani na výměnu nedošlo, ale když jsou limitovány i výkonem, tak holt vyměním.

Unknown řekl(a)...

diky moc za odpoved